STRULET SOM VARIT...

 Jag & Merrry på ungponnychampionatet förra året. 
 
Jag fick en fråga innan championatet om varför jag & Merry inte red hoppningen istället. Där får man ju rida på hackamore och detta hade inte varit ett problem. Eftersom att fler kanske undrar gör jag ett inlägg. Efter förra årets ungponnychampionat kunde Merry inte ens ridas på hackamore och han var hos diverse vetrinärer och blev checkad rubbet utan resultat. Han skakade alltså på huvudet vid ridning, aldrig annars. 
 
Till slut hittades vargtandsrötter som blivit kvar efter att de togs bort. Merry bokades in på operation och reds sedan på hackamore i flera veckor, vilket funkade bra. Vi bestämde oss för att rida & kvala i dressyren detta året. Vi trodde att problemet var löst.
 
Men det var förmodligen inte vargtandsrötterna. Vi red fyra dressyrtävlingar under våren, lyckades dessutom kvala men sedan gick det snabbt utför igen. Han började med samma beteende igen. Under sommaren har det åter igen gjorts experiment, han har undersökts osv. Fokus har legat på detta såklart istället för att träna & tävla.
 
Under förra hösten, i vintras och i våras har vi knappt inte hoppat någonting. Så det var inte bara att gå in en LA (110cm) och kvala. Dels så var han för lite tränad överlag och dessutom inte hoppad tillräckligt mycket. 
 
Vi började såklart inse att det hade varit smartare att hoppat honom hela året men vi visste ju inte att detta skulle komma tillbaka.  Vi började hoppa lite smått i slutet av maj och han fick komma ut på några tävlingar. Vi debuterade LB+5 för att känna lite på nivån. För att kvala ska man ha ridit antingen felfritt i LB+5 samt i en LA eller i två LA-klasser. Efter att vi ridit LB+5 i Vaggeryd med ett bra resultat så fanns det bara en LA kvar innan kvalperioden tog slut och den var under DM:et och det kände jag att han inte var redo för. Han kan hoppa högt men allt sitter inte DÄR för att det ska vara en schysst uppgift.
 
 
Så vad är det som stör honom? Vi tror & vetrinär tror att det är hans hingsbetar som spökar. Allt pekar på det. Förra året när problemen började var det den ena beten som kom ut. Den var dessutom inflammerad. När han började att arbeta oavsett om det var med hackamore eller utan så gjorde det ont/kliade när cirkulationen kom igång. 
 
I våras när allt gick åt skogen igen upptäcktes att den andra beten var på gång. Den var inte inlflammerad men det är jätteömt på den(man får inte röra) och den kliar mycket till och från. Bettet kan inte nudda beten och därmed inte göra någon skada MEN däremot låg snokremen precis över beten vilket gjorde han galen. När vi plockade bort den så blev det genast MYCKET bättre. Men sedan har han vissa dagar då det kliar mer än andra vilket han även visar på hackamore. På hackamore är han dock alltid ridbar, på bett funkar det ibland och ibland inte. 
 
Det kan gå såhär bra men det kan också bli så att när han blir varm, börjar svettas och cirkulationen kommer igång så får han klåda i munnen och det kan låta konstigt men skulle ni få se honom och vi förklarar & visar så skulle ni förstå.
 
Vi pratade med vetrinär innan championatet och beslutade oss för att testa. Skulle det vara en superdålig dag är det ju bara att hoppa av och strunta i det liksom. Tyvärr blev det inte så bra men vi kunde rida runt där i träningssyfte åtminstone och nu kommer vi att strunta i att rida på bett. Det får bli hackamore tills detta ger med sig helt enkelt.

Kommentera här: