DÅTIDENS KAPPLÖPNINGSHÄSTAR

Jag har varit hästnörd i hela mitt liv. Och som barn händer det ibland att man nördar in sig på vissa områden (eller iallafall för mig som har en nördig personlighet). För vissa är det de arabiska fullbloden, för någon annan kanske det är Milton. När jag var 11-12 år hade jag ungefär samma intresse som idag, hästen som djur och så engelsk ridning/ridsport i huvudsak. Men det fanns en grej till, nämligen de engelska fullbloden och i huvudsak dåtidens mest berömda kapplöpningshästar. 
 
Jag läste om Eclipse som föddes (under solförmörkelse) strax efter 1700-talets mitt, som grundade den viktigaste hingstlinjen inom fullblodsaveln. Han vann alla lopp som han någonsin ställde upp i och fick sedan över 300 avkommor. 
 
Jag läste om Humorist som blev mycket berömd efter att han dött några veckor efter att ha vunnit det engelska derbyt 1921. Under obduktionen visade det sig att han hade fötts med en lunga som också var orsaken till hans död. 
 
Om Phar Lap som dog en mystisk död (1932) redan som 6-åring. Phar Lap var ingen häst man trodde på från början men så småningom vann han många lopp. Tester som gjorts i efterhand visar att han dog av en asenikförgiftning. Om det var med mening vet man inte, däremot försökte någon två år tidigare att skjuta honom när han gick i hagen. 
 
Phar Lap.
 
Jag läste om andra hästar som Hyperion XX, Man O War (som bara förlorade ett lopp & vars begravning hade 2000 besökare och sändes live på radion), Sebiscuit, Secretariat (som under 70-talet satte rekord som inte är slagna än idag), Red Rum (som köptes in skadad, halt & med en kronisk skelettsjukdom men som blev en av världens mest berömda galopphästar & hela 30 år tack vare att han simmades regelbundet i havet), Ruffian (som tragiskt dog framför 50 000 åskådare), Eight Belles (som även hon likt Ruffian gick ett mycket tragiskt öde till mötes), Barbaro (som likt de två föregående bröt benet på ett mycket otrevligt sätt). 
 
Ruffian.
 
Alla dessa hästar har sin egen berättelse, vissa mer otroliga än andra och det finns ganska mycket fakta om dem. De var stora på sin tid. Kändisar.
 
Jag vet inte riktigt varför jag blev så fascinerad utav dåtidens galopphästar men det måste ha varit alla dessa livsöden & berättelser från en verklighet för länge sedan. Många tragiska, men såklart finns motsatsen också. Då insåg jag verkligen hur fantastiska dessa djur är och hur de har gett allt för människan i alla tider, då som nu i alla möjliga typer av sporter och situationer. Det är våran uppgift att behandla dem med den respekt de förtjänar, i alla sammanhang. 
 
När ni var mindre, nördade ni in er på något särskilt? En viss ras kanske? Eller kanske har ni fått upp intresset för något just nu. Berätta gärna isåfall. 
 
Red Rum får avsluta detta inlägg. Ni får ha överseende med eventuella fel, det var länge sedan jag läste om detta även om jag har kollat på faktan lite snabbt i samband med att jag skrev dethär inlägget. 

Kommentera här: