HUR TÄNKER NI VID TÄVLING?

Ni tävlingsryttare som läser denna blogg, nu är jag lite nyfiken på hur ni tänker just vid tävling. Fokuserar & tänker ni på ett särskilt sätt innan & efter en start eller kör ni bara? 
 
För min del kan det bero lite på vilken häst jag rider och vilken klass det är men i regel så visualiserar jag alltid. Ibland börjar jag redan innan jag har gått banan men oftast blir det efter bangång också där jag i min tanke rider banan. Jag tänker på hur jag ska rida, vad jag ska göra uppe på ryggen och fokuserar på att fylla min kropp & hjärna med positiv energi. Jag utelämnar negativa ord & meningar som "jag ska inte göra si eller så". 
 
Det kan vara lätt att bli för taggad, nervös eller få andra oönskade känslor i stundens hetta, kanske när man ska debutera en ny klass eller kanske gör en annan omständighet det hela mer "laddat" trots att man har visualiserat & fokuserat som vanligt. Då brukar jag försöka att distansera dem känslorna genom att ge plats för tacksamhet & glädje istället. Som; "tänk att jag ska få testa att hoppa denhär klassen", eller, "vad häftigt att jag ska få hoppa såhär stora hinder på tävling nu". Det är ingen självklarhet att vara ute och tävla med sin häst, vissa människor har inte ens en häst och för det andra så är det så mycket som kan ställa till det som till exempel skador. Så jag försöker verkligen att njuta av stunden även när man känner att det blir lite jobbigt.
 
Sist men inte minst så försöker jag att tänka sakligt utan att lägga massor utav negativa känslor i det. Vad fattas? Eller vad fattades? Öva på just den biten!
 
Sammanfattningsvis kan man nog säga att jag är ganska nogrann med mina tankar i samband med tävling, jag försöker att ha roligt och tänka smart för att hålla mig lugn & fatta så bra beslut som möjligt. Att rida felfritt är alltid härligt men ännu viktigare är känslan av att man har varit närvarande och ridit bra. Även om en del utav mig är väldigt tävlinsginriktad är jag alltid nöjd när jag uppnått det även om resultatet inte alls blir som man tänkt sig. 
 

Kommentarer:


Josefin Nilsson:

När jag var mindre blev jag alltid extremt nervös när jag skulle tävla vilket gjorde att jag inte kunde prestera överhuvudtaget, men sen insåg jag att nervositeten kom från pressen jag satte på mig själv. Efter att jag väl tog tag i det problemet och började visualisera mina ritter så har jag i stort sett aldrig varit nervös och njuter numera av att komma in på tävlingsbanan. Sen ser jag väl tävlandet mer som ett sätt att stämma av träningen nu istället för en tävling mot alla andra, placeringar är bara en bonus :)

Svar: Tack för din kommentar! Intressant att läsa. Vilket bra synsätt du verkar ha!
Ellen

skriven


marica:

Är väll egentligen ingen tävlingsmänniska så, men jag tävlar och jag sätter i stort sätt alltid upp samma mål till alla tävlingar, att ta mig runt felfritt och ha roligt. Inget mer en det, planerar väll framridningen lite olika beroende på vad vi startar för klasser, men annars är tänket och målen alltid likadana och det är för att jag alltid blir så nervös :) Så det hjälper mig att bara tänka och sätta upp mål som att ta mig runt felfritt och ha roligt :) Rosetter och placeringarna är bara en bonus :)

Svar: Låter som en bra inställning. Tack för din kommentar!
Ellen

skriven


Kommentera här: