TANKAR OM HUR JAG VILL & FÖRSÖKER ATT RIDA...

När jag rider så vill jag ha hästen i en ram. Det är min uppgift att visa ramen och rida in hästen i den. Samtidigt vill jag inte "stänga in hästen" mellan hjälperna. Jag tror att det är svårt för hästarna att komma till full avspänning och lösgjordhet när de inte känner att de har friheten att kunna röra sig om de skulle behöva.
 
När hästen är i ramen så bjuder jag den framåt. Men inte mer framåt än vad den kan balansera upp. Jag får inte rida framåt på bekostnad av balans. Det gör inget om huvudet är lite högt. Jag vet att hästen kommer ner genom fortsatt arbete för skänklar & säte.
 
Jag strävar alltid efter ett dynamiskt arbete. Hästen får inte "fastna" i en form eller ett arbete. Musklerna måste tillåtas bli långa och korta. Omväxlande arbete. 
 
Jag vill verkligen inte vara en sådan ryttare som är "rädd" för var hästen har skallen och snabbt drar lite bakåt i innerhanden för att få ner hästens huvud. För att få en riktigt bra kontakt med hästens mun gäller det att rida bakifrån och fram. Ett uttryck många slänger sig med, få praktiserar det. Jag är väldigt glad för att jag har tränare som skriker i högan sky när jag omedvetet eller medvetet tar min häst i munnen. Oftast är det helt i onödan. Inte nog med tygeltagen sabbar arbetet i hästens kropp så blir inte min hand en "trygg plats". Jag rider många hästar med känslig mun som har haft problem med kontakt och att ta för sig, delvis kan det ibland bero för att de inte "litar" på ryttarens hand. Jag vill att de ska kunna räkna med att min hand är still i den mån det går. Hästarna ska inte vara beredda på tygeltag i tid & otid. De ska veta var de har mig. Det är svårt att slappna av och ge sig hän när man vet kommer få drag i munnen. 
 
Under alla år i sporten så har jag bildat mig en uppfattning om hur just jag vill och försöker att rida. Mina tankar ovan är en bara en bråkdel om hur jag vill vara som ryttare och vad jag strävar efter. Varje gång det blir svårt eller jag stöter på problem så funderar jag kring hur "min idealiska ryttare" skulle rida för att försöka att lösa detta. Och sedan försöker jag "bara" vara den ryttaren😉